Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2021 , Vol 64 , Num 1-2
Otizm spektrum bozukluğunda beslenme
Selda Fatma Bülbül *1 ,Ali Emrecan Ata *2 ,Nil Koç Gökşen *3 ,Aliye Gülbahçe *4
1 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Profesörü, Kırıkkale
2 Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokulu, Öğretim Görevlisi, Amasya
3 Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Öğrencisi, Kırıkkale
4 Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Uzmanı, Kırıkkale
Otizm spektrum bozukluğu, sosyal iletişimde güçlük, kısıtlı beceriler ve tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösteren; genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu çevresel faktörlerden bir tanesi de beslenmedir. Tüketilen besinlerin otizme neden olabileceğinin yanı sıra otizmin birçok belirtisinin de beslenme ile azaltılabileceği ortaya çıkmıştır. Ayrıca otizmli bireylerde seçici yemeye bağlı olarak ortaya çıkan gastrointestinal sistem hastalıkları ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli alınmaması sonucu ortaya çıkabilecek hastalıklar da beslenme ile giderilmektedir. Bu kapsamda otizm belirtilerini azaltmak ve hasta sağlığını korumak amacıyla glütensiz-kazeinsiz diyet, ketojenik diyet, özel karbonhidrat diyeti, Feingold diyeti, Candida diyeti ve çeşitli besin takviyeleri kullanılmaktadır. Bu derleme, otizm spektrum bozukluğunda kullanılan güncel beslenme yaklaşımlarını değerlendirmek ve bu beslenme yaklaşımlarına uygun örnek diyet menüleri sunmak amacıyla yazılmıştır. Anahtar Kelimeler : otizm, diyet tedavisi, beslenme
Copyright © 2016 cshd.org.tr