Öz
Genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) gıda sektöründe kullanımı gittikçe yaygınlaşmakta ve son yirmi yıldır daha geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Artan insan nüfusuna yetebilecek yiyecek arayışlarına çözüm amacıyla ortaya çıkan GDO hayatımızın neredeyse her alanında yer almaya başlamış, ancak insan sağlığı üzerine etkileri henüz açıklık kazanmamıştır. GDO konusundaki en yoğun tartışmalar da şüphesiz ki insan sağlığı üzerindeki bu olası olumsuz etkilerinden kaynaklanmaktadır. GDO’nun insan sağlığına olası olumsuz etkilerinin; onkogenik etkisi, antibiyotik direncinin gelişimi ve alerji gelişimine yol açması şeklinde olduğu düşünülmektedir. Tüm bunların yanında sağlık sektöründe hipoalerjen gıda, oral aşı üretimi gibi amaçlar için de kullanılmaktadır. Ürünün özelliğini değiştirmek için alerjen bir gıdanın antijeni başka bir gıdaya eklenebilmektedir. Bu şekilde de insanlarda çok fazla ve farklı gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. GDO savunucuları alerji riskinin transgenik gıdalardan hiç de farklı olmadığını söyleseler de bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: <i>genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), alerji, transgenik besin.</i>