Öz

Antioksidanlar serbest radikallerin uzaklaştırılması veya etkisiz hale getirilmesi ile hücreyi zedelenmeden koruyan savunma elemanlarıdır. Bu sistemin dengeli çalışması hücrelerin yaşamsal işlevlerini sürdürmesinde önemli olup bozulması birçok hastalığın (kanser, diabet, hipertansiyon, solunum yolu hastalıkları gibi) ortaya çıkmasına neden olur. Hücre kendi antioksidanlarını üretebildiği gibi günlük hayatta tükettiğimiz birçok besin içeriğindeki flavonoidler, polifenoller, flavonlar, antosiyaninler, likopenler, resveratrol, katesin, karotenoidler gibi bileşiklerle de antioksidan aktiviteyi desteklemektedir. Son yıllarda artan sağlıklı beslenme popülaritesi besinlerle alınan antioksidanlara dikkat çekmiştir. Bu yazıda amacımız günlük hayatta sıkça tükettiğimiz propolis, çikolata, nar, üzüm, zerdeçal, dut meyveleri gibi besinlerin antioksidan özelliklerini tanımlamaktır.

Anahtar Kelimeler: antioksidanlar, hücre, metabolizma

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Bülbül SF, Bulat G, Gülbahçe A, Deprem G. Bazı besinlerin antioksidan özellikleri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2021; 64: 25-32. Available from: https://cshd.org.tr/article/view/15