Öz
Gıda güvenliği, sağlıklı ve güvenilir gıda üretiminin sağlanması amacı ile gıdaların üretimi, taşınma, depolanma, dağıtım ve tüketim aşamalarında gerekli kurallara uyulması ve önlemlerin alınması olarak tanımlanabilir. Gıdalar endüstrileşmenin ve çevre kirliliğinin artması nedenleriyle onlarca gıda olmayan kimyasalların bulaşmasına maruz kalmaktadır. Nüfustaki artışa paralel olarak daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulması nedeniyle gıda üretiminde katkı maddelerinin kullanımı da artmaktadır. Sağlıklı ve güvenilir gıda üretimi, rekabet ve rekabetin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla gıda güvenliği yönetim sistemleri oluşturulmuştur. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından oluşturulan TSE 13001 standardı HACCP prensiplerine dayalıdır. HACCP sistemi, çiftlikten çatala uluslararası standartlarda kaliteli ve güvenli gıda üretiminin gerçekleştirilmesini sağlar. Türkiye’de gıda güvenliği alanındaki tüm sorumluluk Tarım ve Köy İşleri Bakanlığına verilmiştir.
Anahtar Kelimeler: gıda güvenliği, gıda bulaşanları, HACCP, gıda kontrolü.