Öz

Çalışmada, çocukluklarda görülen metabolik sendromun (MS) risk faktörleri ile besin öğeleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 11-18 yaş arasındaki fazla tartılı ve obes 308 çocuk ve adolesan katılmıştır. Beslenme durumlarını değerlendirmeye yönelik anket uygulanmış, antropometrik ölçümleri ve kan örnekleri alınmıştır. MS, Uluslararası Diyabet Federasyonu kriterlerine göre tanımlanmıştır. Sonuçta, MS olanların enerji, toplam yağ, doymuş yağ, tekli doymamış yağ asitler (MUFA) ve monosakkarit tüketimi arttıkça toplam ve LDL kolesterol düzeylerinin de arttığı gözlenmiştir. Rezistin düzeyi ile yağ tüketim yüzdesi arasında pozitif karbonhidrat tüketim yüzdesi arasında negatif korelasyon saptanmıştır. MS olanlarda ikinci saat kan glukoz düzeyi ile enerji, protein (gr), toplam yağ (gr, %), doymuş yağ ve MUFA tüketimi arasında pozitif, karbonhidrat yüzdesi arasında negatif ilişki belirlenmiştir. Yüksek karbonhidrat tüketiminin MS olma riskini 15.31 kat arttırdığı saptanmıştır. MS risk faktörleri ile besin öğeleri arasında gözlenen korelasyonlar, fazla tartılı ve obes olan çocukların yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli egzersizi kapsayan yaşam tarzı değişikliklerini yerine getirmeleri gerekliliğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom, besin öğeleri, insülin direnci, obesite

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Keser A, Yücecan S, Etiler N, Hatun Ş. Çocukluk çağında metabolik sendrom risk faktörleri ile besin öğleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2010; 53: 267-76. Available from: https://cshd.org.tr/article/view/307