Öz
Bu çalışmanın amacı kurşunla ilişkili çalışma yapılmamış Kırıkkale ilinde, ilköğretim öğrencilerinde kan kurşun düzeyinin belirlenmesi ve sosyoekonomik düzey, beslenme şekli ile kan kurşun düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Kurşun kullanılan fabrikalara uzaklığına göre iki ayrı bölgedeki dört ilköğretim okulunda 7-16 yaş arası 533 öğrencide sosyoekonomik ve demografik veriler belirlenmiş ve kan kurşun düzeyi ölçümleri için kan örnekleri alındı. Araştırmaya alınan tüm çocuklarda, kan kurşun düzeyi ortalama 2.54 ± 1.44 µgr/dl (0-6.5 µg/dl) olarak saptandı. Kurşunla temasta riskli olan en yakın okulda kan kurşun düzeyi en yüksek, en uzak okulda en düşük bulundu ve malnütrisyon derecesi arttıkça kan kurşun düzeyinin azaldığı gösterildi. Anne-babanın işi ve eğitim düzeyi, yaşanılan evin ısınma şekli, caddeye ve fabrikaya yakınlığı, kullanılan içme suyu, evde içilen sigara sayısı ile kan kurşun düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Kırıkkale ilinde yaşayan çocuklarda kan kurşun düzeyi çocuklarda emniyet sınırı olarak kabul edilen değerlerde idi. Sanayi bölgelerine yakın alanlarda yaşayanlar daha fazla kurşunla karşılaştıklarından bu bölgelerde yaşayan kişilerin düzenli izlenmeleri gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Kan kurşun düzeyi, ilköğretim çağı çocukları, çevre sağlığı, Blood lead levels, primary school students, environmental health