Öz

Kurşun, doğada yaygın olarak bulunan, özellikle çocukların sağlığını tehdit eden toksik bir elementtir. Günlük kurşunun yaklaşık %16’sı yiyeceklerden, %40’ı yemek hazırlarken yüzeylerde bulunan tozun bulaşması ile alınır. Bebek ve çocuk beslenmesinde, düşük sosyoekonomik düzey ve uzun süreli yetersiz beslenme, kurşunla temas için önemli risk faktörleri arasında yer alır. Diyette bulunan kalsiyum, demir, çinko ve proteinin azalması kurşunun gastrointestinal emilimini arttırır. Çocuklarda yeterli kalsiyum alımı ile kurşun emilimi azaltılabilir. Anne sütü kurşun düzeyi, kan kurşun düzeyinin yaklaşık onda bir kadar olup, anne kan kurşun düzeyi ile ilişkilidir gösterir. Sigara içen annelerin sütünde kurşun düzeyi içmeyenlere göre iki kat fazladır. Kurşun emilimini azaltmak için çocukların, öğün atlamadan, vitamin ve minerallerden zengin bir diyet ile beslenmesi, kalsiyumla zenginleştirilmiş süt ve süt ürünlerinin diyette yer alması, diyette yeterli demir bulunmasının sağlanması gerekir. Risk altındaki çocukların periyodik kontrolleri ve kan kurşun düzeylerinin izlenmesi, kurşun intoksikasyonuna karşı erken önlemlerin alınmasını sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: kurşun, beslenme, çocuk, lead, nutrition, children

Nasıl Atıf Yapılır

1.
Hızel S, Şanlı C. Çocuklarda beslenme ve kurşun etkileşimi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 2006; 49: 333-8. Available from: https://cshd.org.tr/article/view/494