Öz
Keçi sütü ve ürünlerine gösterilen ilgi son zamanlarda insan sağlığına olan yeni yararlı yönlerinin gösterilmesiyle birlikte artmıştır. Bu makalede keçi sütünün fiziksel ve kimyasal özelliklerini, anne sütü ve inek sütü ile karşılaştırmalı olarak gözden geçirip keçi sütünün süt çocuğu ve bebek beslenmesindeki güncel önemini değerlendirmek amaçlanmıştır. Keçi sütü yüksek oranda küçük çaplı yağ kürecikleri ve düşük düzeyde αs1-kazein içerir ve bu özellikleriyle sindirim ve absorbsiyonu daha kolaydır. Yüksek oranda protein, protein olmayan azot (karnitin) ve fosfat içeriğine bağlı yüksek tamponlama kapasitesi sayesinde gastrointestinal sağlığın korunmasına yardımcı olur. İnek sütüne göre daha az alerjen olması ve nispi antimikrobiyal, immünmodülatör özellikleriyle anne sütüne inek sütünden daha fazla benzerlik göstermektedir. Keçi sütü bebek, süt çocuğu ve çocuk beslenmesinde anne sütünün verilemediği durumlarda eksik olan demir, folat, vitamin B12, C ve D içeriği bakımından zenginleştirilmesi ve yüksek elektrolit içeriğinin dengelenmesi kaydıyla (taze sağılmış keçi sütü olarak değil teknolojik işlem görmüş keçi sütü formunda) inek sütüne alternatif olarak tercih edilebilir.
Anahtar Kelimeler: anne sütü, beslenme, inek sütü, keçi sütü